Intrebari uzuale despre chei dinamometrice manuale

Intrebari uzuale despre chei dinamometrice manuale

intrebari-chei-dinamometrice

Cheile dinamometrice manuale se livreaza cu certificate de calibrare?
Mai mult de 95% modele includ certificate de calibrare de la producatori. Pentru cele din gama economica care nu includ certificat, putem efectua la cerere certificat de etalonare. De asemenea, pentru toate modelele achizitionate de la Adexx, asiguram reetalonare si reglaj.

Se pot transfera datele inregistrate de cheile dinamometrice digitale in PC?
Toate cheile dinamometrice digitale comercializate de Adexx Industry beneficiaza de iesire de date. Unele chei dinamometrice beneficiaza de software in livrarea standard, iar pentru celelalte acesta se livreaza la cerere.

De ce garantie beneficiaza cheile dinamometrice?
Cheile dinamometrice comercializate de Adexx beneficiaza de 1 sau 2 ani garantie, in functie de producator. Probleme apar extrem de rar in perioada de garantie dar si dupa aceasta. Asiguram service si piese de schimb.

Care sunt informatiile de baza legate de cheile dinamometrice?
Conform ISO 6789:2003 Standardul International pentru chei dinamometrice manuale:
– domeniul de lucru efectiv al unei scule dinamometrice manuale este 20%…100%.
– precizia sculelor trebuie sa fie de ±4% peste 10 Nm si de ±6% sub 10 Nm.
– protectia la suprasarcina trebuie sa fie de 125%.
– incertitudinea aparatului de calibrat trebuie sa fie maxim 1%.

Cum se aleg cheile dinamometrice manuale?
In functie de aplicatie se pot alege chei mecanice, chei digitale sau cu ceas.
– pentru a strange suruburi la cuplu se recomanda cheile mecanice cu clic, articulatie sau alunecare.
– pentru a verifica suruburi stranse, se folosesc cheile digitale sau cu ceas. Acestea din urma pot fi folosite si la strangerea la cuplu, insa chiar daca testate in laborator au o precizie mai buna, strangerea poate avea o precizie mai slaba deoarece oprirea strangerii pe baza semnalelor acustice si optice ale acestora, poate fi mai putin precisa decat oprirea la cuplu pe baza semnalelor mecanice: clic, articulatie sau alunecare (modelul cu alunecare eliminand complet posibilitatea depasirii momentului).

Care sunt diferentele dintre dintre cheile cu clic, articulatie sau alunecare?
Sistemul cu clic: atingerea momentul reglat este indicata de un scurt semnal sonor – click – si deplasarea libera a manerului fata de clichet cu cca 3 grade.
Sistemul cu articulatie: atingerea momentului reglat este indicata de deplasarea manerului la cca 20 grade. Acest sistem reduce considerabil riscul suprastrangerii.
Sistemul cu alunecare: dupa atingerea momentului dorit, un mecanism intern permite in continuare rotatia cheii, realizand automat resetarea si eliminand complet riscul suprastrangerii.

Este necesara aducerea cheilor dinamometrice manuale la 0 dupa utilizare?
Pentru perioade mai lungi de neutilizare, se recomanda aducerea cheilor dinamometrice pe valoarea minima (nu la minimul scalei). In situatia in care cheile dinamometrice se folosesc intens pe aceeasi valoare, ele pot ramane reglate si pe respectiva valoare. Nu exista o regula clara ca se vor decalibra, daca nu se aduc la minim.

La ce perioade de timp se recomanda reetalonarea?
Reetalonarea este recomandata cf. ISO6789:2003 dupa 5000 strangeri sau cel tarziu la 12 luni. Managementul calitatii in fiecare firma poate impune de asemenea verificari mai dese.

© Adexx Industry. Articol publicat pe www.adexx.ro in data de 11.03.2017. Orice preluare partiala sau integrala a continutului se poate face doar cu citarea sursei si cu link catre pagina acestui articol.

Share the Post

About the Author