Dinamometre si traductoare de forta

Dinamometre si traductoare de forta

Dinamometrele si traductoarele de forta sunt folosite pentru masurarea fortelor de tractiune si compresiune in diverse aplicatii, in aproape orice industrie.
Cateva exemple de aplicatii pentru dinamometre si traductoare de forta:
– Industria auto: masurarea fortei de apasare a manetei de semnalizare, forta clipsare/declipsare, forta demontare cheder, masurare forta centura de siguranta.
– Industria electrica si electronica: forta extragere componente, forta apasare taste & butoane, forta extragere terminale cabluri.
– Industria medicala: forta piston seringa, forta deschidere flacoane, forta penetrare ac, forta strivire tablete.
– industria amabalejelor: forta dezlipire, rezistenta cutii la compresiune, testare indoire.

Dinamometrele compacte (cu traductor de forta integrat) sunt mai uzuale si in general folosite/fabricate la forte de pana la 10.000 N (Mark-10).
Dinamometrele compacte din gama Adexx sunt mecanice cu arc, mecanice cu ceas indicator si digitale.
Dinamometrele cu arc sunt folosite pentru aplicatii simple de masurare forte sau cantarire, ce nu necesita o precizie foarte ridicata. Dinamometrele Macro au inel ce indica maximul (ramane pe valoare dupa masuratoare) inclus, iar pentru dinamometrele Medio se comanda separat. De asemenea, pentru dinamometrele Macro si Medio pot fi comandate optional accesorii pentru masurare la compresiune.
Dinamometrele cu ceas indicator sunt folosite de asemenea pentru aplicatii simple de masurare forte sau cantarire, ce nu necesita o precizie foarte ridicata. Dinamometrele cu ceas pot de asemenea indica forta maxima: la unele dinamometre acul ramane fixat pe valoare fiind nevoie de aducere la zero sau resetare printr-un buton, iar la alte modele de dinamometre exista un ac secundar ce ramane fixate pe valoarea maxima.
Dinamometrele digitale sunt cele mai precise din gama modelelor compacte si ofera si alte optiuni precum memorare si/sau salvare date, functie “datalogger”, mai multe unitati de masura, rotire ecran in functie de aplicatie, etc..Programele de salvare date ce sunt incluse sau optionale pot salva valori tabelar, sau in forme mai complexe cu grafic si diverse variante de analiza.

Dinamometrele cu traductor extern sunt folosite in aplicatii cu forte mari, unde dinamometrele compacte sunt limitate constructiv, in aplicatii in care modul de fixare mai simplu al traductoarelor ajuta, sau in aplicatii cu restrictii de spatiu. In acest caz, se monteaza traductorul in spatiul destinat masuratorilor, el fiind conectat prin cablu la un indicator digital care afiseaza forta si impreuna formand sistemul de masura sau un dinamometru cu traductor extern. Eroarea toatala in acest caz se insumeaza.
Adexx livreaza unele produse in forma standard ca dinamometre cu traductor extern, iar in majoritatea cazurilor ele sunt livrate individual ca traductoare de forta si indicatoare digitale. Se prefera in general livrarea separata, deoarece se poate alege mai usor combinatia optima intre forma constructiva a traductorului de forta si nivelul de precizie si complexitate al indicatorului digital.
Majoritatea traductoarelor de forta sunt proiectate sa functioneze atat la tractiune cat si la compresiune, iar o parte mai mica sunt dedicate fie doar testelor de compresiune – traductoarele de forta tip pastila, fie doar pentru tractiune/cantarire – traductoarele de forta cu ochiuri sau inele.
Traductoarele de forta pentru tractiune/compresiune pot fi in diverse forme constructive: “Z”, “S”, forma paralelipedica, cilindrica, etc., selectia facandu-se pe criterii ce tin de forma, gabarit si precizie.
Un avantaj al folosirii traductoarelor + indicator, ca sisteme, mai poate fi bazat pe criterii economice si anume faptul ca cele mai multe indicatoare din gama Adexx pot fi conectate si recunosc automat majoritatea traductoarelor de forta si moment, astfel ca se pot achizitiona mai multe traductoare si doar un singur indicator digital.

Pentru testele ce implica o anumita viteza de testare sau viteza constanta, teste in care este nevoie de forta mare sau in care este nevoie de cicluri repetitive, oprire test la o anumita forta, mentinere forta constanta, etc., se vor folosi standurile de testare manuale sau motorizate.

© Adexx Industry. Articol publicat pe www.adexx.ro in data de 12.03.2017. Orice preluare partiala sau integrala a continutului se poate face doar cu citarea sursei si cu link catre pagina acestui articol.

Share the Post

About the Author