Masurarea momentului la capace filetate

masurarea-momentului-la-capace-filetate

Masurarea momentului la capace filetate

Masurarea momentului la capace filetate | Pentru companiile care trebuie sa respecte controlul intern al calitatii sau regulamente industriale, masurarea momentului aplicat capacelor filetate este cruciala. Momentul de torsiune exact pe care il aplica o masina de inchidere nu poate fi masurat in timpul procesului. Ar fi o operatie destul de rapida si foarte putine aparate sunt capabile sa il surprinda. Din acest motiv, metoda uzuala de calibrare si validare a unei masini de inchidere este aceea de a masura momentul de strangere sau desfacere, dupa strangerea in masina.

Video

Producatorii utilizeaza aceasta metoda de testare in timpul fazei de dezvoltare a produsului pentru a determina specificatia momentului de aplicare pentru un anumit capac si flacon. Prin testarea produselor, se verifica daca respectivul capac strans la momentul de torsiune specificat, va fi bine sigilat pe container. Utilizatorii urmeaza aceeasi metoda de testare si pentru a valida faptul ca aplica pe capac momentul specificat de producator.

Specificatia cuplului unei aplicatii este exprimata in general ca un domeniu.

Intervalul de moment specificat pentru un capac filetat poate fi de 1.5…1.9 Nm. Foarte rar se intalneste o specificatie  data ca o valoare exacta. Se specifica aproape intotdeauna o anumita toleranta. Producatorul recipientilor trebuie sa poata furniza la cerere specificatia privind momentul de inchidere.
Unii producatori nu numai ca furnizeaza specificatia momentului de strangere, ci vor furniza si specificatiile momentului de desfacere. Specificatiile momentului de desfacere sunt exprimate ca intervale in acelasi format ca si intervalele de aplicare a momentului de strangere. Daca furnizorul recipientilor ofera specificatia momentului de desfacere, acest lucru va ajuta la economisirea de timp dedicat calibrarii dispozitivului de strangere a capacelor.

De ce sa masoara momentul de strangere / desfacere a capacelor cu filet?

Masurarea momentului la capace filetate se face avand la baza ideea ca exista o corelatie intre cuplul aplicat capacului si cuplul de desfacere corespunzator (de asemenea, denumit uneori “cuplul de eliberare”). De exemplu, atunci cand se aplica unui capac un moment de cca. 1.9 Nm, acesta se va desface in mod constant cu aproximativ 1.4 Nm.

Aceasta corelatie este foarte importanta deoarece, asa cum am mentionat mai sus, nu se poate masura cu exactitate cuplul aplicat de masina de inchidere in timpul procesului. Dar, pentru ca se poate masura cuplul de desfacere al capacului strans de masina de inchidere, se poate lucra inapoi pentru a ajunge la momentul pe care masina de inchidere il aplica capacului.

Pentru a ramane la exemplul dat, se stie ca daca, capacul care tocmai a fost strans cu masina de inchidere, se desface cu un moment de 1.4 Nm, atunci masina aplica un moment de cca 1.9 Nm.

Un tester de moment pentru capace este utilizat pe toata durata procedurii pentru a efectua urmatoarele patru functii:

1. Determinarea relatiei dintre momentul de torsiune aflat in specificatii si cel de desfacere.
2. Masurarea momentului de desfacere al capacelor stranse cu masina.
3. Ghidare in efectuarea calibrarii masinii de inchis capace.
4. Valideaza faptul ca masina de inchis capace aplica in final momentul de torsiune corect.

In gama Adexx sunt disponibile atat modelul tester de moment de banc TT01, cat si modelul mobil cu traductor tip surubelnita TT03C.

© Adexx Industry. Articol publicat pe www.adexx.ro in data de 21.02.2018. Orice preluare partiala sau integrala a continutului se poate face doar cu citarea sursei si cu link catre pagina acestui articol.

/ Articole si Studii

Share the Post

About the Author