Valorificati capacitatile dinamometrelor digitale

Valorificati capacitatile dinamometrelor digitale

Masurarea fortei ne poate spune foarte multe despre comportamentul si performanta unui produs.

dinamometru-digital-seria3-max-2500n

Dinamometrul s-ar putea sa nu fie cel mai familiar termen in zona activitatii de control al calitatii. Intr-o aplicatie de masurare a fortei, poate veni in minte un traductor de forta sau un tester de tractiune.

Ce este un dinamometru?
Un dinamometru poate fi o solutie pentru testele specifice sau o componenta dintr-un sistem de testare mai complex. Poate fi portabil sau integrat intr-un stand de testare manual sau motorizat. Capacitatile sale il fac simplu de utilizat pentru testele manuale, dar si suficient de sofisticat pentru a fi integrat cu un soft de colectare a datelor. Aceste instrumente sunt frecvent folosite in cercetare, controlul calitatii si in mediile de productie.

De ce masuram forta?
Masurarea fortei de compresiune sau de tractiune ofera o multitudine de informatii importante in multe industrii, de exemplu, forta de deschidere a unei pungi sigilate de chipsuri sau forta de extensie a unui arc. Informatiile despre forta fac posibila cuantificarea calitatii materialelor, a ansamblurilor sau a produselor finite. Testarea fortei previne reparatiile costisitoare si, in general, nemultumirile clientilor.

Cum functioneaza un dinamometru digital?
In centrul instrumentului este o celula de incarcare, care inregistreaza variatiile de forta, coreland astfel forta aplicata cu un semnal electric. Acest semnal este transformat intr-un semnal digital, prelucrat mai departe de un microprocesor si transformat in unitati de masura afisate pe un LCD. Aceasta celula este protejata de o carcasa metalica robusta, penru a rezista la o forta maxima. Atasat este un ax cu un capat filetat pentru diferite atasamente, cum ar fi carlige, cleme si dispozitive specializate.

Selectarea unei capacitati corespunzatoare
Dinamometrele sunt disponibile intr-o gama vasta de capacitati, pentru aplicatii dintre cele mai variate. De exemplu, unui producator de sutura ii trebuie sa masoare 50N de forta, in timp ce unui producator de cablaje ii trebuie 5000N. La orice aplicatie este necesar un instrument de masurat cat mai apropiat ca si capacitate de forta maxima asteptata, evitandu-se astfel aparitia erorilor. De exemplu, daca avem instrumente de capacitate 5, 10, 20 si 50 N si vrem sa masuram 15 N forta, modelul de capacitate 20 N este cel mai potrivit. Un instrument de masurare a fortei trebuie utilizat intre 10% si 100% din capacitatea sa, pentru acuratete si marja de siguranta.
In multe aplicatii, forta de varf este punctul de interes, adica forta la care proba este rupta, activata sau slabita. Aceasta forta reprezinta de multe ori si reperul pentru calitatea produselor. In alte cazuri, instrumentele sunt folosite pentru a aplica anumita forta unei probe, pentru a vedea daca aceasta ramane intacta, cum este cazul testului de rezistenta la smaulgere a conectorilor.
Desi instrumentele pot fi portabile pentru aplicatii mai putin pretentioase, este considerata o practica buna utilizarea unui stand de testare. Acesta reduce inflenta operatorului, care poate duce la citiri inconsecvente. De asemenea, se asigura alinierea axiala fata de axul celulei de sarcina, citirea nemaifiind influentata de alti factori.

Selectarea instrumentului potrivit
Varietatea modelelor de dinamometre a cunoscut o dezvoltare impresionanta de-a lungul anilor, satisfacand precizia necesara, gabaritul, iesire de date, interfata si alte cerinte asemnanatoare. Modelele sofisticate de dinamometre au acum o serie de functii care in trecut erau lasate in seama unor masinarii mult mai complexe. De exemplu, pot fi configurate limite superioare si inferioare si indicatori sau tonuri de alerta in cazul in care rezultatul este in afara unui interval de referinta prestabilit. Depasirea unui punct setat poate declansa o alarma, iar intreg dispozitivul poate fi conectat la un calculator.
Dincolo de colectarea fortei maxime de care vorbeam anterior, este necesara colectarea continua a datelor pentru a face mai multe analize. Portul USB poate fi folosit pentru a conecta instrumentul la un calculator, datele putand fi analizate si ulterior.
Memorarea datelor ofera utilizatorilor posibilitatea de a inregistra valorile unui test pentru a fi descarcate ulterior, o functie foarte utila atunci cand masuratorile sunt realizate la distanta, departe de un calculator. Pentru testele mai speciale, care necesita capturarea continua de date la viteza mare sau colectarea datelor pe o perioada mai mare de timp, exista de asemenea functii speciale.
In mediile de testare ocupate, randamentul mare si ergonomia sunt pe lista de prioritati. Activarea hands-free, stocarea datelor si afisarea de la zero, pot fi declansate automat in cazul detectarii ruperii, de exemplu. In mediile cu volum mare, utilizarea improprie sau intervenita neautorizata pot fi prevenite prin folosirea unei parole.

Ce nu poate sa faca un instrument de masurare a fortei?
Intrucat viteza de testare si orientarea nu pot fi garantate in cazul in care se utilizeaza testarea manuala, precizia si repetabilitatea pot avea valori mai scazute decat atunci cand sunt utilizate pe un stand de testare.
O alta limitare a instrumentului tine de precizia deplasarii in cazul in care se efectueaza teste pe distante foarte mici. Daca se utilizeaza un instrument de masurare a fortei in combinatie cu un traductor de deplasare, pentru a masura forta vs. distanta, trebuie sa fie aplicat manual un factor de corectie. Pe masura ce asupra celulei se aplica compresie sau tractiune, se deformeaza. Deformarea de 0.25 mm la capacitate maxima e tipica. In cazul unui esantion foaret rigid testat cu o deformare totala de numai 1.25 mm, o valoare de 0.25 reprezinta o eroare de 20%.

Calibrarea dinamometrelor
Dinamometrele sunt calibrate in prezent utilizand greutati certificate sau standarde secundare, cum ar fi traductoare de forta, de precizie, cu indicator digital. Pentru instrumentele cu capacitate de aproximativ 500 N sau mai putin, greutatile certificate sunt potrivite. Pentru capacitati mai mari de 500 N, traductoarele de forta etalon sunt folosite pe scara mai larga, de multe ori sunt puse pe un stand de testare de mare capacitate. In aceste cazuri pot fi foloste suruburi mici pe standurile de testare pentru o pozitionare precisa in punctele de calibrare. Aceste puncte pot fi fixate in timpul procesului de calibrare, asigurandu-se precizia chiar si atunci cand liniaritatea celulei nu este perfecta. Intervalul de calibrare recomandat este de un an, cu toate acestea, verificarile trebuie efectuate frecvent, mai ales daca dispozitivul n-a fost folosit o perioada sau a fost suprasolicitat. Suprasolicitarea nu va afecta intotdeauna celula de sarcina, intrucat aceasta e protejata pana la 150% din capacitatea sa.

Masurarea fortei poate cuantifica comportamentul si performanta unui produs. Un instrument de masurare a fortei este extrem de important pentru producatorii de materiale, ansambluri si produse finite din orice industrie.

© Adexx Industry. Articol publicat pe www.adexx.ro in data de 29.05.2018. Orice preluare partiala sau integrala a continutului se poate face doar cu citarea sursei si cu link catre pagina acestui articol.

Share the Post

About the Author