momentul-de-torsiune

Momentul de torsiune – Metode de verificare

Momentul de torsiune | Odata ce momentul de torsiune necesar este determinat, trebuie sa verificati daca asamblarea este stransa la valoarile corespunzatoare. Este important sa verificati asamblarea pentru a va asigura ca siguranta, calitatea si fiabilitatea produsului nu sunt afectate.

Un simplu element de asamblare care nu este strans corect poate duce la probleme catastrofale sau latente. Elementele care nu sunt fixate corespunzator pot duce la pierderea cuplului, iar excesul le poate afecta de asemenea. Conform standardului de calitate ISO 9001, este esential pentru companii sa se asigure ca aplica si mentin un cuplu corespunzator.

In mod traditional, exista trei metode de verificare a momentului de torsiune

Acestea includ in primul rand „prima miscare” in directia de strangere, „prima miscare” in directia desurubarii si determinarea momentului prin marcarea elementului de fixare: slabirea lui si determinarea cuplului necesar pentru a readuce elementul de fixare in pozitia initiala. Cu aceste metode se poate atinge scopul propus initial, dar au si dezavantaje.

1. Verificarea momentului de torsiune cu metoda „prima miscare” (recomandata)

Odata ce un surub a fost strans, folositi un instrumentul de masurare a momentului. Trasati o linie subtire pe surub si pe zona fixa de langa. In directia de strangere, aplicati incet forta pe scula de masurare pana se observa prima miscare a surubului. Valoarea obtinuta reprezinta un indicator al cuplului aplicat initial. Acesta este cel mai bun mod pentru a determina momentul de torsiune rezidual.

2. Verificarea momentului prin desurubare

Procedeul este similar celui descris mai sus, exceptand faptul ca in loc de directia de strangere se merge in directia de desfacere a elementului de fixare. In punctul in care surubul se desface, se efectueaza inregistrarea. Valoarea cuplului necesar pentru a desface surubul este aproximativ egala cu cea aplicata initial, exceptand situatia asamblarilor elsatice, unde dupa relaxarea materialelor, cuplul de desfacere este in general mai mic.

3. Verificarea momentului prin marcare

Odata ce elementul de fixare a fost strans, se marcheaza suprafata de fixare, piulita sau surubul si se continua marcarea pe suprafata adiacenta. De data aceasta slabiti elementul de fixare si strangeti din nou, pana ce marcajele sunt aliniate. Cuplul necesar pentru a readuce elementul de fixare in pozitia initiala este referinta la cuplul aplicat initial.

Momentul rezidual

Este cantitatea de tensiune care ramane dupa fixarea unui dispozitiv cu filet.

Auditul momentului

Ca parte a procesului global de control al calitatii, producatorii ar trebui sa includa si un program de audit al cuplului. Verificand cuplul dupa asamblare, verificati daca un cuplu adecvat a fost aplicat initial si detectati daca sunt elemente de fixare slabite. Dar, din moment ce elementul de fixare este deja setat si imbinarea ulterioara e diferita de o imbinare statica citirea cuplului va oferi valori dinamice. De aceste diferente trebuie sa se tina cont cand se inregistreaza cuplul rezidual. Auditul cuplului valideaza procesul de fixare, cuplul, designul produsului si materialele utilizate.

Echipamente ce pot fi folosite in metode de verificare a momentului de torsiune descrise mai sus:

1. Surubelnite dinamometrice sau chei dinamometrice cu ceas
2. Surubelnite dinamometrice digitale sau chei dinamometrice digitale
3. Traductoare de moment

Masurarea momentului de torsiune trebuie sa se produca in trei faze ale procesului de asamblare:

1. Anterior asamblarii
2. In timpul asamblarii
3. Dupa asamblare

Verificarea momentului nu trebuie subestimata. Aplicata, se vor realiza produse mai sigure si mai precise.

Convertor unitati de masura pentru moment

© Adexx Industry. Articol publicat pe www.adexx.ro in data de 26.07.2018. Orice preluare partiala sau integrala a continutului se poate face doar cu citarea sursei si cu link catre pagina acestui articol.

/ Articole si Studii

Comments

Comments are closed.