Testarea capabilitatii masinilor de insurubat (Cpk)

Testarea capabilitatii masinilor de insurubat (Cpk)

cpk-adexx

In productie, o modalitate de a raporta si evalua capacitatea si performanta procesului este prin masuratorile statistice, cum ar fi Cpk. Ne vom referi in continuare la capacitatile masinilor de insurubare – echipamente din gama Adexx.

Ce este Cpk?

Definiție: Cpk = Indexul capacitatii procesului. Cpk măsoară cât de aproape sunteți de țintă și cât de consistent sunteți în jurul performanței medii.

Cpk măsoară două lucruri: 1) cât de aproape de media citirilor sunt centrul limitelor inferioare și superioare. (in mod ideal, media citirilor trebuie să fie egală cu centrul limitelor specificate); și 2) cât de răspândite sunt citirile (în mod ideal, abaterea standard a citirilor ar trebui să fie zero). Cu cât Cpk este mai mare, cu atât este mai buna capacitatea procesului de a-și îndeplini cerințele.

În industrie, un Cpk de mai mic de 1,66 necesită o privire mai atentă. Un Cpk care are mai puțin de 1,33 necesită unele acțiuni pentru a o creste, iar un Cpk mai mic de 1,0 înseamnă că procesul nu este capabil să-și îndeplinească cerințele.

Un Cpk scăzut înseamnă unul din trei lucruri: media este departe de centrul specificațiilor, sau abaterea standard a citirilor este ridicată (adică citirile sunt prea răspândite) sau ambele condiții.

Cpk-ul unui proces măsoară modul în care centrele de ieșire ale procesului se situează între limitele de specificație inferioară și superioară și modul în care este variabilă (și, prin urmare, cât de stabilă sau nestabilă) este producția.

De fapt, Cpk-ul este exprimat ca un raport de cat de departe se afla media datelor de ieșire fata de la limita acceptabila cea mai apropiata.

Dacă media datelor din proces este mai apropiată de limita inferioară LSL și deviația standard a datelor de proces este Stdev, atunci Cpk = (Mean-LSL) / (3 Stdev). Dacă media datelor din proces se apropie de limita superioară a specificațiilor USL, atunci Cpk = (USL-Mean) / (3 Stdev).

Majoritatea evaluărilor de capacitate sunt valabile numai dacă mărimea eșantionului utilizat este suficient de mare. Destul de mare se consideră că sunt aproximativ 50 de valori de date independente.

Traductoarele rotative de moment ng-TTR sunt ideale pentru masurarea precisa a valorilor momentelor de torsiune in proces. Masurand direct in procesul de productie, aceste instrumente ofera precizie mai buna si rezultate mai apropiate de realitate in comparatie cu testerele de banc, care permit doar o simulare a asamblarii.

Software-ul n-quirer_TT permite salvarea automata a valorilor, generare automata de rapoarte, certificate de calibrare si calcule de bază SPC, CP și CPK.

© Adexx Industry. Articol publicat pe www.adexx.ro in data de 16.08.2018. Orice preluare partiala sau integrala a continutului se poate face doar cu citarea sursei si cu link catre pagina acestui articol.

 

 

Share the Post

About the Author