Relaxarea si tehnici de reducere a relaxarii in imbinările filetate

Relaxarea si tehnici de reducere a relaxarii in imbinările filetate

relaxarea-in-asamblari

Relaxarea îmbinărilor are loc într-o oarecare măsură la toate îmbinările filetate. Este provocată de suprafața piesei (pieselor) încorporate sau de „părțile moi”, cum ar fi garnituri, materiale plastice sau materiale spongioase, care se preseaza sub forța de strângere creată de momentul de torsiune. La îmbinările proiectate corect, relaxarea este mică și poate fi practic ignorată. Cu toate acestea, relaxarea este o problemă deosebită în cazul îmbinărilor în care sunt utilizate garnituri sau piese cum ar fi șaibe cu arc sau materiale plastice. La aceste îmbinări de fixare poate dura mult timp înainte ca îmbinarea să se stabilizeze, ceea ce duce la o reducere a forței de strângere până când forta îmbinării se stabilizează.

Fenomenul fizic pentru presarea materialului este adesea denumit „fluaj”. Toate materialele și substanțele solide sunt afectate într-o oarecare măsură de fenomenul de fluaj. Efectul de fluaj este cel mai evident și mai dramatic imediat după ce forța de strângere a fost aplicată. În numeroase aplicații de strângere, majoritatea fluajului, reducerea forței de strângere (și, uneori, momentul de torsiune static) apare în primele 10-50 milisecunde.

Există tehnici care pot fi utilizate pentru a reduce efectul de „fluaj”, care sunt: ​​
1. Strângeți elementul de asamblare, apoi deșurubați îmbinarea și strângeți-o din nou.
2. Reproiectați îmbinarea de fixare (de exemplu, înlocuirea garniturilor moi cu un material de etanșare).
3. Strângeți dispozitivul de prindere, așteptați câteva momente și apoi aplicați din nou momentul de torsiune (poate fi repetat în mai mulți pași).
4. Utilizați un instrument de asamblare electric cu o setare de RPM scăzută pentru a aplica momentul de torsiune final.

În funcție de designul îmbinării, opțiunea tehnică 3 este destul de des selectată.

Este important de asemenea sa se efectueze audituri post-asamblare prin folosirea unei surubelnite cu ceas sau digitala. In acest fel se va afla momentul remanent in asamblare si se pot efectua eventual ajustari la momentul de strangere initial.

© Adexx Industry. Articol publicat pe www.adexx.ro in data de 14.11.2019. Orice preluare partiala sau integrala a continutului se poate face doar cu citarea sursei si cu link catre pagina acestui articol.

/ Articole si Studii

Share the Post

About the Author