calibrarea-surubelnitelor-electrice

Calibrarea surubelnitelor electrice

Calibrarea surubelnitelor electrice si verificarea acestora periodic, sunt acticitati extrem de importante, avand in vedere ca o surubelnita electrica este un instrument de precizie, dar care rezista in acelasi timp la cicluri intense de exploatare. Surubelnitele electrice cu ambreiaj pot fi calibrate cu ajutorul unui tester de moment de banc, sau cu ajutorul unui traductor rotativ de moment direct in procesul de productie. Cele cu oprire pe baza de curent se calibreaza doar cu traductor rotativ direct in productie (calibrate pe tester de banc, redau in productie un moment diferit, din cauza elementelor diferite din asamblare).

In ambele cazuri este important sa va asigurati ca momentul de masurat nu depaseste maximul testerului. Invers, pentru o precizie rezonabila, recomandarea este sa nu se scada sub 10% din capacitatea testerului.

Calibrarea surubelnitelor electrice prin folosirea unui tester de moment

Cand se foloseste un tester de moment de banc, este strict necesar sa se foloseasca un simulator de asamblare surub+arc, sau surub+saibe elastice. Altfel, masuratoarea va fi una eronata. Majoritatea testerelor dedicate se livreaza cu simulator. Se fac mai multe strangeri/destrangeri cu ajustarea ambreiajului pana la valoarea dorita a momentului. Din acest moment, daca e cazul se colecteaza masuratori pentru generarea unui certificat de calibrare sau a unui test de capabilitate.

Adexx ofera mai multe modele de testere de moment, de la cele mai simple, pana la modele cu detectare varf, salvare automata valoare si resetare la 0.

Surubelnitele electrice cu ambreiaj, au o scala cu gradatii. Pe baza acesteia se poate face o corespondenta aproximativa garadatie – moment, insa pentru o calibrare precisa se recomanda folosirea instrumentelor de calibrat.
Surubelnitele electrice cu oprire pe baza de curent se regleaza in general prin accesarea meniului controlerului si modficarea parametrilor moment & turatie.

Calibrarea surubelnitelor cu tester de moment de banc

Calibrarea surubelnitelor prin folosirea unui traductor rotativ de moment

Folosirea unui traductor rotativ de moment pentru calibrarea surubelnitelor electrice se recomanda atunci cand:

  • surubelnita face parte dintr-o statie de asamblare si demontarea implica timp
  • se calibreaza surubelnite electrice cu oprire pe baza de curent (asa cum am mentionat mai sus)
  • se doreste o precizie generala mai buna, deoarece se masoara momentul real direct in procesul de productie; testerele de banc ofera prin accesoriul de insurubare o simulare a asamblarii. Traductorul se intercaleaza intre surubelnita si bitul care strange surubul.

Adexx ofera traductoare rotative de moment cu tehnologie de varf: ultra-precise, transmisie optica, masurare unghi. Pe partea de interpretare rezultate exista varianta de vizualizare rapida a momentului maxim pe telefon sau varianta de software pentru PC capabila de generare grafice, monitorizare moment/unghi/turatie/putere, precum si de generare automata a unui test (certificat) de capabilitate. De asemenea, este posibila inregistrarea surubelnitelor o singura data si apoi doar scanarea codurilor de bare pentru recunoastere.

Calibrarea surubelnitelor electrice cu traductor rotativ si indicator

Calibrarea surubelnitelor electrice cu traductor rotativ si software

In timp, surubelnitele electrice pot iesi din tolerantele admise, astfel ca o practica indicata este monitorizarea lor periodica cu ajutorul unuia din instrumentele mentionate mai sus. Se poate face o simpla verificare, nu neaparat procedura de calibrare. Testele pot fi efectuate lunar, saptamanal sau chiar zilnic, in functie de calitatea si intenstitatea folosirii surubelnitelor.

Un surub strans prea putin se poate desface in timp din cauza vibratiilor. Un surub strans prea mult, poate sa se rupa in timpul utilizarii. Ambele cazuri pot duce la pierderi insemnate, iar uneori chiar la urmari catastrofale.
Masurarea momentului este un proces continuu. Auditarea surubelnitelor electrice trebuie sa faca parte din procesul de asamblare.

Folosirea unor instrumente de masurare a momentului fac produsele mai sigure. Creste in acelasi timp siguranta utilizatorului. Folosirea lor a devenit chiar cruciala in ultima vreme in companiile de productie. Ele garanteaza ca siguranta, calitatea si increderea produselor nu sunt compromise.

© Adexx Industry. Articol publicat pe www.adexx.ro in data de 08.03.2020. Orice preluare partiala sau integrala a continutului se poate face doar cu citarea sursei si cu link catre pagina acestui articol.

/ Articole si Studii

Comments

Comments are closed.