calibrare-cheie-dinamometrica

Calibrare cheie dinamometrica

Un proces complet de calibrare cheie dinamometrica implica un aparat pentru calibrat chei dinamometrice si urmarea pasilor de mai jos:

  1. Actionarea cheii de 5 ori setata la momentul maxim.
  2. Masurarea cheii in punctele indicate de ISO6789, la 20%, 60% si 100% din capacitate, cate 5 masuratori fiecare.
  3. In cazul in care una dintre masuratori nu corespunde preciziei de +/-6% pentru chei cu capacitate maxima de 10Nm si +/-4% pentru chei dinamometrice cu capacitate maxima de peste 10Nm, se trece la ajustarea cheii.
  4. Dupa ajustarea cheii si aducerea in toleranta admisa, se masoara din nou, in punctele indicate mai sus.
  5. Cand toate masuratorile sunt in limite, se emite certificatul de calibrare.

Calibrare cheie dinamometrica – Procedura de ajustare

Mai jos este descrisa succint procedura generala de calibrare a unei chei dinamometrice profesionale.

Nu sunt prezentate elemente foarte detaliate, deoarece procedura implica o anumita experienta in efectuarea ei si un aparat pentru etalonat chei dinamometrice, calibrat cf. ISO17025.

Astfel, pentru a elimina orice risc, procesul trebuie efectuat de producator, de importatorul cheilor – daca are disponibil serviciul respectiv, sau de laboratoare specializate.

  1. Se dezasambleaza manerul si se ajusteaza cheia astfel incat momentul minim, masurat pe tester (fara a se tine cont de scala grosiera) sa se incadreze in tolerantele impuse de ISO6789.
  2. Se ajusteaza scala grosiera si monteaza manerul astfel incat indicatia ambelor scale sa corespunda valorii minime.
  3. Se masoara cheia la valoarea maxima. Daca este in tolerante, se masoara apoi la 60% din capacitate si daca si valorile in acest punct sunt OK, se incheie procedura.
  4. Daca valoarea maxima nu este in tolerante, se ajusteaza din surubul existent in corpul cheii.
  5. Ajustarea momentului maxim poate modifica momentul minim. In acest caz se masoara din nou la minim si daca este cazul se reia procedura de ajustare in acest punct.
  6. Se repeta procedura pana cand punctele de min/max. In acest moment, daca nu este implicata o defectiune, cheia va corespunde si in puctul intermediar, la 60% din capacitate.

calibrare-cheie-dinamometrica-1

Adexx ofera serviciu de calibrare cheie dinamometrica pentru toate modelele profesionale comercializate: Gedore, Norbar, Stahlwille.

Pentru aceste modele asiguram si reparatii si certificari in parteneriat, sub acreditare ISO17025.

Oferim de asemenea, verificare pentru orice cheie dinamometrica

cu tabel valori obtinute / valori min/max admise, la preturi simbolice, insa fara ajustare sau service. Contact

Acesta din urma, este un serviciu bazat pe experienta de peste 10 ani, prin care incercam sa ajutam utilizatorii, fie firme, fie persoane fizice, in a avea o imagine mai clara despre raportul pret/calitate potrivit pentru aplicatia particulara a fiecaruia, dar si despre riscurile care pot aparea prin utilizarea unei chei dinamometrice cu probleme serioase de precizie.

Doar utilizarea unei chei dinamometrice nu garanteaza strangerea corecta a unui surub/prezon la cuplu.

Este nevoie si de verificarea lor periodica. Standardul recomanda verificarea dupa 5000 strangeri sau cel tarziu la 12 luni. Standardul se refera insa la modele profesionale, stabile in timp, produse de firme cu experienta de zeci de ani, care se livreaza cu certificate de calibrare in starea noua si care garanteaza precizia lor din fabrica.

Din pacate, in experienta destul de vasta, am intalnit chei economice care nu se incadreaza in tolerentele impuse de standard inca din starea noua. Astfel, la aceste modele verificarea se recomanda a fi efectuata inca inainte de prima utilizare.

Alte informatii aditionale legate de folosirea corecta a unei chei dinamometrice:
Daca nu sunt folosite perioade mai lungi se recomanda pastrarea scalei pe minim (nu la 0, sau la capatul scalei)
Apasarea inainte de atingerea cuplului trebuie facuta exact pe maner (nu in alte zone ale cheii), fara soc.
Toate cheile dinamometrice au schimbare de sens. Nu toate insa pot declansa si in sens anti-orar (pe stanga). Cele care au schimbator de sens cf. poza 1 nu declanseaza anti-orar. Cele la care se poate intoarce/impinge patratul in partea opusa cf. poza 2, pot declansa si anti-orar.

clicheti

Strangere suruburi cu filet pe stanga. Doar modelul cf. poza 2 poate fi folosit pentru strangeri la cuplu suruburi pe stanga, deoarece doar aceste modele declanseaza. Practic, este acelasi mecanism intern, insa intoarcerea patratului face ca ea sa poata fi folosita „invers”, cu declansare.
Folosire chei dinamometrice la desfacere. In principiu, toate cheile pot fi folosite la desfacere, insa fara sa se depaseasca momentul maxim. Astfel, doar modele cf. poza 2 atentioneaza eventuala atingere a momentului maxim la desfacut.
Totusi, un surub strans cu aceeasi cheie la un anumit cuplu, fara lichide de fixare si asupra caruia nu a actionat rugina, ar trebui sa de desfaca aproximativ la momentul de strangere. In aceste cazuri se poate folosi o cheie la desfacut si fara sa declanseze la momentul maxim.

Tabel momente in functie de dimensiunea si de grupa de material a suruburilor.

© Adexx Industry. Articol publicat pe www.adexx.ro in data de 09.22.2022. Orice preluare partiala sau integrala a continutului se poate face doar cu citarea sursei si cu link catre pagina acestui articol.

/ Articole si Studii

Comments

Comments are closed.