capabilitatea-procesului

Capabilitatea procesului in cazul masinilor de insurubat (Cpk)

Capabilitatea procesului | Este o modalitate de a raporta si evalua capacitatea si performanta procesului prin masuratorile statistice.

Capabilitatea procesului Cpk = Indexul capacitatii procesului. Cpk masoara cat de aproape se afla procesul de tinta si cat de consistente sunt rezultatele in jurul performantei medii.

Cpk masoara doua lucruri:
1) cat de aproape de media citirilor sunt centrul limitelor inferioare si superioare (in mod ideal, media citirilor trebuie sa fie egala cu centrul limitelor specificate).
2) cat de raspandite sunt citirile (in mod ideal, abaterea standard a citirilor ar trebui sa fie zero). Cu cat Cpk este mai mare, cu atat este mai buna capacitatea procesului de a-si indeplini cerintele.

In industrie, un Cpk mai mic de 1,66 necesita o privire mai atenta. Un Cpk care are mai putin de 1,33 necesita unele actiuni pentru a o creste. Un Cpk mai mic de 1,0 inseamna ca procesul nu este capabil sa-si indeplineasca cerintele.

Un Cpk scazut inseamna unul din trei lucruri: media este departe de centrul specificatiilor, abaterea standard a citirilor este ridicata (citirile sunt prea raspandite) sau ambele conditii.

Cpk-ul unui proces masoara modul in care centrele de iesire ale procesului se situeaza intre limitele inferioara si superioara. De asemenea, modul in care este variabila (prin urmare cat de stabila sau instabila) este productia.

De fapt, Cpk-ul este exprimat ca un raport de cat de departe se afla media datelor de iesire fata de la limita acceptabila cea mai apropiata.

Daca media datelor din proces este mai apropiata de limita inferioara LSL si deviatia standard a datelor de proces este Stdev, atunci Cpk = (Mean-LSL) / (3 Stdev). Daca media datelor din proces se apropie de limita superioara a specificatiilor USL, atunci Cpk = (USL-Mean) / (3 Stdev).

Majoritatea evaluarilor de capacitate sunt valabile numai daca marimea esantionului utilizat este suficient de mare. Destul de mare se considera ca sunt aproximativ 50 de valori de date independente.

Traductoarele rotative de moment ng-TTR sunt ideale pentru testarea capabilitatii in proces. Masurand direct in procesul de productie, acestea ofera precizie mai buna si rezultate mai apropiate de realitate in comparatie cu testerele de banc.

Software-ul n-quirer_TT permite salvarea automata a valorilor, generare automata de rapoarte, certificate de calibrare si calcule de baza SPC, CP și CPK.

© Adexx Industry. Articol publicat pe www.adexx.ro in data de 16.08.2018. Orice preluare partiala sau integrala a continutului se poate face doar cu citarea sursei si cu link catre pagina acestui articol.

/ Articole si Studii

Comments

Comments are closed.