tehnici-de-reducere-a-relaxarii

Tehnici de reducere a relaxarii in asamblarile filetate

Tehnici de reducere a relaxarii utilizate pentru eliminarea efectului de fluaj si implicit de „slabire” a asamblarilor filetate.

Relaxarea imbinarilor are loc intr-o oarecare masura la toate imbinarile filetate. Este provocata de suprafata piesei (pieselor) incorporate sau de „partile moi”, cum ar fi garnituri, materiale plastice sau materiale spongioase. Acestea se preseaza sub forta de strangere creata de momentul de torsiune. La imbinarile proiectate corect, relaxarea este mica si poate fi practic ignorata. Cu toate acestea, relaxarea este o problema deosebita in cazul imbinarilor in care sunt utilizate garnituri sau piese cum ar fi saibe cu arc sau materiale plastice. La aceste imbinari de fixare poate dura mult timp inainte ca imbinarea sa se stabilizeze, ceea ce duce la o reducere a fortei de strangere pana cand forta imbinarii se stabilizeaza.

Fenomenul fizic pentru presarea materialului este adesea denumit „fluaj”. Toate materialele si substantele solide sunt afectate intr-o oarecare masura de fenomenul de fluaj. Efectul de fluaj este cel mai evident imediat dupa ce forta de strangere a fost aplicata. In numeroase aplicatii de strangere, majoritatea fluajului, reducerea fortei de strangere (si, uneori, momentul de torsiune static) apare in primele 10-50 milisecunde.

Tehnici de reducere a relaxarii, tehnici care sunt de fapt utilizate pentru a reduce efectul de „fluaj”: ​​

1. Strangeti elementul de asamblare, apoi desurubati imbinarea si strangeti-o din nou.
2. Reproiectati imbinarea de fixare (de exemplu, inlocuirea garniturilor moi cu un material de etansare).
3. Strangeti dispozitivul de prindere, asteptati cateva momente si apoi aplicati din nou momentul de torsiune (poate fi repetat in mai multi pasi).
4. Utilizati un instrument de asamblare electric cu o setare de RPM scazuta pentru a aplica momentul de torsiune final.

In functie de designul imbinarii, optiunea tehnica 3 este destul de des selectata.

Este important de asemenea sa se efectueze audituri post-asamblare prin folosirea unei surubelnite cu ceas sau a unei surubelnite digitale. In acest fel se va afla momentul remanent in asamblare si se pot efectua eventual ajustari la momentul de strangere initial.

Instrumente pentru strangeri controlate si pentru verificari in gama Adexx

© Adexx Industry. Articol publicat pe www.adexx.ro in data de 14.11.2019. Orice preluare partiala sau integrala a continutului se poate face doar cu citarea sursei si cu link catre pagina acestui articol.

/ Articole si Studii

Comments

Comments are closed.