Chei dinamometrice – Intrebari frecvente

Chei dinamometrice – Intrebari

Care sunt diferentele majore intre chei dinamometrice profesionale si chei dinamometrice economice / “hobby”?

Chei dinamometrice profesionale – modele destinate uzului intens (zilnic, saptamanal) in productie, reparatii, constructii, etc…sunt mult mai rezistente mecanic si isi pastreaza precizia pentru perioade lungi. Sun produse in general de firme cu traditie de zeci de ani si testate in regim intens de-a lungul timpului.

Chei dinamometrice economice – destinate uzului ocazional sau personal si unde precizia aplicarii momentului nu este critica. In regim intens necesita interventii periodice la partile mecanice solicitate, in special la clichet si verificari mult mai dese ale pastrarii preciziei / calibrarii. Unele modele au din starea noua abaterile in afara celor acceptate de ISO6789.

Cum se verifica precizia unei chei dinamometrice?

Precizia unei chei dinamometrice se verifica cu ajutorul unui tester de moment, pe baza masuratorilor putandu-se efectua si ajustarea / aducerea in tolerantele admise de ISO6789, daca necesita.

Cheile dinamometrice manuale se livreaza cu certificate de calibrare?

Cheile dinamometrice profesionale includ certificate de calibrare de la producatori. La cerere, le putem livra de asemenea cu certificate de calibrare sub acreditare ISO17025. Adexx asigura de asemenea reclaibrare in cazul depasirii limitelor mentionate de ISO6789 pentru marcile profesionale din gama.

Se pot transfera datele inregistrate de chei dinamometrice digitale in PC?

Toate cheile dinamometrice digitale comercializate de Adexx beneficiaza de iesire de date. Unele modele includ software in livrarea standard, iar pentru celelalte acesta se livreaza la cerere.

De ce garantie beneficiaza cheile dinamometrice?

Cheile dinamometrice comercializate de Adexx beneficiaza de 1 sau 2 ani garantie, in functie de producator. Probleme apar extrem de rar in perioada de garantie dar si dupa aceasta. Asiguram service si piese de schimb.

Care sunt informatiile de baza legate de chei dinamometrice?

Conform ISO 6789 Standardul International pentru chei dinamometrice manuale:
✔ Domeniul de lucru efectiv al unei scule dinamometrice manuale este 20%…100%. Domenii uzuale de chei dinamometrice profesionale produse in sistem metric (european) sunt 1-5Nm, 2-10Nm, 5-25Nm, 10-50Nm, 20-100Nm, 40-200Nm, 60-300Nm, 80-400Nm, 100-500Nm, etc…
✔ Precizia sculelor trebuie sa fie de ±6% sub 10 Nm si de ±4% peste 10 Nm.
✔ Protectia la suprasarcina trebuie sa fie de 125%.
✔ Incertitudinea aparatului de calibrat trebuie sa fie maxim 1%.

Chei dinamometrice

Cum se aleg cheile dinamometrice manuale?

In functie de aplicatie se pot alege chei mecanice, chei digitale sau cu ceas.
– pentru a strange suruburi la cuplu se recomanda chei dinamometrice mecanice cu clic, articulatie sau alunecare.
– pentru a verifica suruburi stranse, se folosesc chei dinamometrice digitale sau cu ceas. Acestea din urma pot fi folosite si la strangerea la cuplu, insa chiar daca au o precizie mai buna, strangerea poate avea o precizie mai slaba. Aceasta deoarece oprirea strangerii pe baza semnalelor acustice si optice ale acestora, poate fi mai putin precisa.

Care sunt diferentele dintre dintre cheile cu clic, articulatie sau alunecare?

Sistemul cu clic: atingerea momentul reglat este indicata de un scurt semnal sonor – clic – si deplasarea libera a manerului fata de clichet cu cca 3 grade.
Sistemul cu articulatie: atingerea momentului reglat este indicata de deplasarea manerului la cca 20 grade. Acest sistem reduce considerabil riscul suprastrangerii.
Sistemul cu alunecare: dupa atingerea momentului dorit, un mecanism intern permite in continuare rotatia cheii, realizand automat resetarea si eliminand complet riscul suprastrangerii.

Cum se regleaza cheile dinamometrice presetate (fara scala) si unde se folosesc?

Cheile dinamometrice presetate sunt special concepute pentru linii de productie unde un moment se foloseste pentru perioade lungi de timp. Reglajul se face dintr-un mecanism intern cu ajutorul unui tester de moment. Avantajul major este ca nu pot fi dereglate accidental.

Este necesara aducerea unei chei dinamometrice la minim dupa utilizare?

Pentru perioade mai lungi de neutilizare, se recomanda aducerea cheilor dinamometrice pe valoarea minima (nu la minimul scalei). In situatia in care cheile dinamometrice se folosesc intens pe aceeasi valoare, ele pot ramane reglate si pe respectiva valoare. Nu exista o regula clara ca se vor decalibra, daca nu se aduc la minim.

La ce perioade de timp se recomanda reetalonarea?

Reetalonarea este recomandata cf. ISO6789 dupa 5000 strangeri sau cel tarziu la 12 luni. Managementul calitatii in fiecare firma poate impune de asemenea verificari mai dese.

© Adexx Industry. Articol publicat pe www.adexx.ro in data de 11.03.2017. Orice preluare partiala sau integrala a continutului se poate face doar cu citarea sursei si cu link catre pagina acestui articol.

/ Articole si Studii

Share the Post

About the Author