Important despre o Cheie dinamometrica

Important despre o Cheie dinamometrica

Cheia dinamometrica

✔ Unul din cele mai comune echipamente pentru strangeri controlate.
O cheie dinamometrica poate fi folosita intr-o varietate de procese industriale, service-uri auto si chiar personal, ori de cate ori e necesar un proces de asamblare de precizie folosind elemente de fixare filetate. Totusi, in ciuda acestei utilizari pe scara larga, exista unele lucruri care nu se cunosc, sau se cunosc intr-un mod eronat.

Calibrare cheie dinamometrica, Precizie

Un proces complet de calibrare al unei chei dinamometrice implica masurare cf. procedurii ISO6789, urmata de ajustare / aducerea la abaterile admise de acelasi standard, daca nu corespunde. ±6% este abaterea maxima admisa pentru chei dinamometrice pana la 10Nm si ±4% pentru chei dinamometrice cu capacitati maxime de peste 10Nm. Urmeaza in final emiterea certificatului de calibrare / etalonare.

Adexx asigura calibrare pentru toate modelele profesionale Gedore, Stahlwille, Norbar. Asiguram de asemenea reparatii pentru aceste marci.

Reglare cheie dinamometrica

Majoritatea cheilor dinamometrice au 2 scale: scala grosiera situata in general pe corpul fix al cheii, protejata de o sticla, sau gravata pe maner, unde se regleaza valorile de baza si scala fina, cu valori divizate, situata in general pe manerul care se roteste.

Spre exemplu, in cazul unei chei dinamometrice (Gedore) 20-100Nm, cu scala grosiera din 5 in 5Nm, diviziunea (pe scala fina) de 0.5Nm, pentru a fi reglata la 47.5Nm, se pune scala grosiera la 45Nm, dupa care se mai ajusteaza scala fina pana ajunge la 2.5Nm.

Folosirea la desfacere a unei chei dinamometrice

Atata timp cat nu se depaseste capacitatea maxima (la cele care permit declansarea si in sens anti-orar), cheia dinamometrica poate fi folosita pentru desfacerea suruburilor. Totusi, daca surubul nu se desface cand se ajunge la momentul maxim, este recomandata folosirea altui echipament.

Depasirea limitei maxime poate afecta precizia cheii, sau poate duce la ruperea unei piese proiectata pentru a se rupe la suprasolicitare. Riscul mai mare poate aparea la cheile dinamometrice care nu declanseaza in sens anti-orar, trecandu-se usor peste momentul maxim. Ideal, pentru evitarea situatiilor prezentate mai sus, este folosirea altui echipament pentru desurubare.

Pentru rezultate exacte este suficient un singur clic

Unii utilizatori permit cheii dinamometrice sa faca clic de mai multe ori (in cazul modelelor clasice cu clic). Acest lucru induce un moment suplimentar in surub. Actionati cheia dinamometrica constant, fara socuri si un singur clic este suficient! Cheile dinamometrice cu articulatie reduc riscul suprastrangerii, iar cheile dinamometrice alunecare elimina acest risc.

Strangere cu cheia dinamometrica in sens anti-orar (“pe stanga”)

Exista anumite aplicatii care necesita strangerea suruburilor in sens anti-orar. Aproape toate cheile dinamometrice mecanice folosite in asamblare au un singur sens de declansare, indicat in general printr-o sageata pe corpul cheii, iar sensul implicit este cel orar. Trebuie verificat dinainte, daca forma costructiva permite cheii sa fie folosita si in sens anti-orar.

Schimbarea de sens se face de obicei prin apasarea patratului de actionare dintr-o parte in alta, mecanismul de declansare fiind acelasi. Majoritatea cheilor dinamometrice permit schimbarea de sens, insa nu toate declanseaza anti-orar.

Adaugarea de prelungitoare la o cheie dinamometrica

Nu se pune niciodata o teava sau extensie pe manerul unei chei dinamometrice, in afara de situatia in care aceasta face parte din set – cazul cheilor dinamometrice cu momente mari. Folosirea unei extensii duce in majoritatea cazurilor la un moment real eronat precum si la posibilitatea ruperii unor componente sau la risc de accidentare pentru operator.

Folosirea de capete fixe pe chei dinamometrice standard cu patrat

Accesoriile de tip tubulara, care se folosesc uzual cu chei dinamometrice, nu modifica momentul, ele actionand pe axa patratului cheii.
Pot fi folosite pe chei dinamometrice clasice cu patrat si accesorii de tip cap fix sau inelara deschisa, care vor mari bratul fortei si implicit momentul rezultat. In aceste situatii recomandam sa ne solicitati suportul pentru solutia optima, fie prin recalibrarea cheii dinamometrice, fie prin furnizarea unei solutii dedicate tip cheie dinamometrica detasabila + accesoriile aferente dedicate.

Dereglarea accidentala a unei chei dinamometrice

Se poate produce in timpul utilizarii cheii dinamometrice daca sistemul de blocare nu este activat. Astazi toate modelele profesionale includ acest sistem. Pentru mai multa siguranta, in procese unde se foloseste un moment pentru perioade mai mari de timp, producatorii folosesc chei dinamometrice presetate. Acestea permit reglajul la moment, insa acesta se poate face doar folosind un tester de moment. Aceste modele nu au scala de reglaj, iar riscul dereglarii este minim.

Punctul de apasare pe cheia dinamometrica

Cele mai multe chei dinamometrice sunt dependente de lungime si au marcat un punct de incarcare pe maner. Pentru rezultate precise, cele mai multe chei trebuie actionate cu mana centrata pe acest punct; pozitia ideala a mainii este de 90 grade in raport cu bratul cheii dinamometrice. De asemenea, trebuie folosit acest punct atunci cand se efectueaza calibrarea cheii.

Depozitare / Aducerea la minim

Atunci cand o cheie este folosita regulat nu este necesar sa fie adusa la valoarea minima. Totusi, cand este depozitata pentru mai mult timp, trebuie sa fie adusa la valoarea minima, dar nu la zero. O cheie incarcata complet, depozitata pentru o perioada lunga, poate duce la slabirea arcului.

Pe de alta parte, precizia cheii poate avea de suferit si prin aducerea la 0, deoarece unele componente interne se pot deplasa usor una fata de cealalata, iar la reincarcarea cheii, sa rezulte alte abateri. Se mai intampla ca la aducerea la 0, sa apara la unele modele un usor blocaj in elementele de plastic din maner, iar la reincarcare unele dintre ele sa cedeze, rezultand reglajul „in gol”. Pentru perioade mai lungi este recomandata deci aducerea la minim, astfel ca in arc va exista doar o usoara tensiune.

© Adexx Industry. Articol publicat pe www.adexx.ro in data de 02.04.2017. Orice preluare partiala sau integrala a continutului se poate face doar cu citarea sursei si cu link catre pagina acestui articol.

/ Articole si Studii

Share the Post

About the Author