Masurarea momentelor de torsiune – Calitate si siguranta

Masurarea momentelor de torsiune

Masurarea momentelor de torsiune inainte, in timpul asamblarii si dupa

Instrumentele pentru strangeri, fie ca sunt chei si surubelnitele dinamometrice manuale, electrice sau pneumatice, isi pierd din precizie prin utilizare. Pentru a fi asigurata precizia unei asamblari in limitele admisibile, este nevoie de masurarea momentelor de torsiune in mai multe etape.

O cheie dinamometrica sau o surubelnita dinamometrica sunt instrumente de precizie care trebuie calibrate si intretinute in mod corespunzator. Calibrarea si recalibrarea asigura operatorului acuratete si aliniere la standardele internationale. Testarea asigura de asemenea functionarea instrumentelor la o calitate maxima si pot descoperi potentiale probleme, chiar inainte sa apara din cauza uzurii sau a componentelor defecte.

Masurarea momentelor de torsiune este un procedeu esential mai ales pentru companii, pentru a se asigura ca produsul lor este unul de calitate si ca siguranta si fiabilitatea nu sunt compromise. O componenta care nu este stransa corespunzator poate duce la situatii dezastruoase. Elementele care nu sunt etansate corespunzator sau sunt prea stranse, sunt de asemenea un real pericol. Masurarea momentelor trebuie sa se faca (ideal) in trei etape ale procesului de asamblare:

1. Inainte de asamblare

Instrumentele de masurare a torsiunii, cum ar fi testerele de moment sau traductoarele de moment, sunt folosite inainte de procesul de asamblare. Echipamentele sunt folosite pentru reglarea cheilor dinamometrice sau a surubelnitelor dinamometrice manuale, electrice si pneumatice, sau pentru studiile de capabilitate ale acestora.

2. In timpul asamblarii

Pentru surubelnitele dinamometrice electrice si pneumatice din zona de productie, multi producatori opteaza pentru verificarea lor si a momentului real in timpul procesului de asamblare.

Un traductor de moment rotativ este ideal pentru testarea din timpul asamblarii. Prin conectarea unui traductor de moment rotativ intre surubelnita si surub, se poate masura momentul de torsiune in timp real. Acest tip de verificare se mai numeste masurare dinamica. Traductorul de moment este conectat mai departe la indicatorul digital care afiseaza valoarea momentului. Unele instrumente au si posibilitatea de colecatre si de analiza a datelor.

Deoarece fiecare asamblare are o elasticitate diferita, momentele reale obtinute pot fi usor diferite fata de momentele inregistrate in procesul de calibrare ante-productie. Folosind traductorul de moment rotativ conectat la indicator, se poate vedea daca exista diferente. Apoi, se pot face ajustarile necesare la surubelnita sau la procesul de asamblare.

Pentru instrumentele manuale, asa cum sunt cheia sau surubelnita dinamometrica, producatorii pot utiliza un tester de moment in productie cerand personalului sa verifice setarea zilnic sau saptamanal pentru a se asigura ca instrumentele sunt calibrate corect. Testerul va afisa un rezultat care trebuie comparat cu toleranta admisa a sculei.

3. Dupa asamblare

Ca un control final, producatorii pot sa verifice momentul rezidual dupa procesul de asamblare.
Momentul rezidual este cel care rezulta in urma strangerii unui surub, dupa ce o eventuala relaxare apare in asambalare. Cel mai bun mod pentru a verifica aceasta valoare este efectuarea unui test „just move”. Acesta presupune strangerea surubului cu cateva grade in plus, pana ce apare o mica rotatie fata de pozitia originala. Momentul care declanseaza rotatia, echivaleaza cu momentul rezidual sau remanent.

Este cel mai utilizat mod de testare in acest moment. Testul devine nerelevant daca in asamblare se folosesc solutii de fixare sau daca verificarea este efectuata dupa o perioada de timp. Fie din cauza activarii solutiei de fixare, fie datorita altori factori externi, cum ar fi rugina.

Pentru suruburile de dimensiuni mari, pentru a se evita suprastrangerea, se mai foloseste metoda prin care surubul este desfacut cateva grade, dupa care este restrans in pozitia initiala. Pentru ambele teste se poate folosi un marker, care ajuta la o mai buna observare a rotatiei.

Adexx ofera ambele solutii pentru verificare post-asamblare: traductoare statice de moment cu afisaj digital sau chei dinamometrice digitale. De asemenea, variantele economice – cheia dinamometrica cu ceas sau surubelnita dinamometrica cu ceas si acestea din urma avand capacitatea de a indica momentul maxim inregistrat in timpul testului.

© Adexx Industry. Articol publicat pe www.adexx.ro in data de 03.04.2017. Orice preluare partiala sau integrala a continutului se poate face doar cu citarea sursei si cu link catre pagina acestui articol.

/ Articole si Studii

Share the Post

About the Author