Testere si Traductoare de moment

Testere si Traductoare de moment

Pentru etalonarea si calibrarea cheilor si surubelnitelor dinamometrice, dar si pentru diverse teste de torsiune in industrie, se folosesc testere si traductoare de moment.
In limbajul curent, pentru aceste instrumente se mai folosesc termenii de aparat pentru etalonat chei dinamometrice, aparat pentru calibrat, calibrator de moment sau cuplu sau torcmetru.

Testere si traductoare de moment

Pentru chei si surubelnite dinamometrice manuale (momente statice).

Pentru chei si surubelnite electrice si pneumatice (momente dinamice).

Instrumentele de moment care pot masura scule dinamometrice electrice si pneumatice au in plus fata de cele clasice capacitatea de a prelua intr-un timp foarte scurt momentul maxim (corect). Din punct de vedere mecanic au in plus un simulator care simuleaza o asamblare.

Fara acest simulator care permite surubelnitei sa efectueze cateva rotatii pana sa se opreasca pe baza rezistentei materialelor din simulator (arc sau saibe), rezultatele vor fi eronate. Chiar daca testerul este unul proiectat pentru masuratori dinamice.

In acelasi timp, folosirea simulatorului de asamblare pe testere care nu sunt proiectate pentru masuratori dinamice poate duce la rezultate eronate. (Cheile dinamometrice cu ceas sau digitale nu se folosesc la masurarea momentelor dinamice).

Testerele de moment digitale pot fi clasificate in testere compacte, cu traductor integrat si testere cu traductor extern.

Pe langa testerele de moment clasice pentru masurarea sculelor dinamometrice mai exista in gama Adexx tester de moment pentru capace cu filet si tester de moment universal, cel din urma putand fi adaptat de client pentru aplicatii specifice.

Traductoarele de moment se impart in 2 categorii: traductoare statice de moment si traductoare rotative de moment (sau dinamice).

Traductoare statice de moment

Sau “monobloc” sunt folosite pentru masuratori ce nu implica rotatie, sau in functie de forma constructiva, pot fi folosite la teste care implica rotatii de cateva grade.

In aceasta categorie intra traductoarele de moment folosite la calibrarea cheilor si surubelnitelor dinamometrice si traductoare folosite in diverse alte aplicatii de masurare a momentelor de torsiune.

Exemple de aplicatii: masurare moment rotatie comutatoare auto, masurare moment arcuri, masurare forfecare diverse materiale, masurare moment rulmenti, masurare moment balamale, etc.

Traductoare rotative de moment

Sunt folosite la masuratori ce implica rotatii (si turatie). Ele sunt compuse din carcasa exterioara care ramane fixa in timpul masuratorilor si axul interior. Acesta se roteste in acelasi timp cu echipamentul al carui moment se masoara.
Traductorul rotativ de moment se intercaleaza intre echipamentul care dezvolta rotatia/momentul si partea catre care se transmite.

Traductoarele de moment rotative pot fi cu contact intre partea fixa si cea mobila sau fara contact, cu transmisie digitala. Avantajul transmisiei fara contact este ca nu apar degajari care sa influenteze rezultatele si nu au nevoie de mententanta.
La fel ca si in cazul traductoarelor de forta, pentru vizualizarea valorilor masurate este nevoie de indicator digital (afisaj).

In cazul masurarii surubelnitelor electrice si pneumatice, testerele de moment prezinta avantajul unui cost mai redus, cu rezultate foarte apropiate de momentele reale din asamblare. Traductoarele rotative implica costuri mai mari, insa avantajul este ca momentul masurat este cel real in aplicatie.

Micile diferentele intre cele 2 tipuri de masuratori sunt date de materialele care se asambleaza. La testere, simulatoarele creaza conditii apropiate de asamblarea reala. Traductoarele rotative masoara direct in asamblare. Diferente semnificative pot aparea la surubelnitele electrice cu oprire pe baza de curent.

© Adexx Industry. Articol publicat pe www.adexx.ro in data de 12.03.2017. Orice preluare partiala sau integrala a continutului se poate face doar cu citarea sursei si cu link catre pagina acestui articol.

/ Despre Produse

Share the Post

About the Author