Standuri de forta tractiune/compresiune
Standuri de forta | In majoritatea industriilor, pentru testarea diverselor materiale, suduri, rezistenta, coeficient de frictiune, rupere, desprindere, etc.. o solutie optima este reprezentata de standuri de forta in combinatie cu dinamometre si traductoare de forta.
Standuri de forta | Aplicatii in care sunt necesare
1. In primul rand, necesitatea de a dezvolta forte mai mari decat pot fi dezvoltate manual. In general 500N este o limita acceptabila maxima pentru testari manuale (fara stand).
2. Necesitatea efectuarii testului la o viteza bine definita, sau cel putin necesitatea mentinerii unei viteze constante. Cele motorizate pot mentine viteza constanta chiar si la variatii de sarcina.
3. Standurile motorizate pentru testarea fortelor mai sunt folosite si datorita unor optiuni specifice pe care acestea le pot avea si anume: realizare cicluri repetitive, pastrare sarcina constanta, oprire la atingerea unei forte, etc..
Standurile de forta din gama Adexx se impart in manuale si motorizate
Standuri manuale cu actionare pe baza de levier sau roata, pana la 5000 N.
Standuri motorizate actionate electric, pana la 6700 N.
Modelele de standuri Mark-10 ofera o gama variata de teste ce pot fi executate. Modul de configurare:
Se stabileste in prmul rand capacitatea maxima necesara, tipul: manual sau motorizat, se alege apoi dinamometrul de capacitate similara si in final accesoriile de fixare.
Pe acelasi stand, se pot monta dinamometre de diverse capacitati, in functie de fortele necesare testelor. Forta de masurat trebuie sa se incadreze in intervalul 10%…100% al dinamometrului. Schimbarea se face simplu, prin desfacerea/strangerea a 4 suruburi.
Pentru standurile manuale se folosesc in general dinamometre din seria 2 si seria 3.
Pentru standurile motorizate se folosesc dinamometre din seria 5 si seria 7, care au si unele caracteristici suplimentare de comunicare cu standurile.
Accesoriile de fixare pentru standuri forta tractiune/compresiune sunt cele care definesc gama mare de teste ce pot fi executate. Practic, prin schimbarea accesoriilor (pastrand acelasi stand si dinamometru) se pot efectua spre exmplu teste de rupere diverse materiale, clipsare/declipsare, extragere componente electronice, smulgere terminale din cabluri, compresiune pistoane, etc..
Pentru cele mai uzuale teste, exista accesorii de fixare (grip-uri) standard la producator. Pentru multe alte teste, foarte specifice, pot fi proiectate si executate grip-uri speciale, ce se monteaza apoi pe stand, respectiv dinamometru, creand astfel un sistem de testare pentru un alt tip de test.
© Adexx Industry. Articol publicat pe www.adexx.ro in data de 19.03.2017. Orice preluare partiala sau integrala a continutului se poate face doar cu citarea sursei si cu link catre pagina acestui articol.
Comments
Comments are closed.