Dinamometre si Traductoare de forta

Dinamometre si Traductoare de forta

Folosite pentru masurarea fortelor de tractiune si compresiune in diverse aplicatii, in aproape orice industrie.
Cateva exemple de aplicatii pentru dinamometre si traductoare de forta:
– industria auto: masurarea fortei de apasare a manetei de semnalizare, forta clipsare/declipsare, forta demontare cheder, masurare forta centura de siguranta.
– industria electrica si electronica: forta extragere componente, forta apasare taste & butoane, forta extragere terminale cabluri.
– industria medicala: forta piston seringa, forta deschidere flacoane, forta penetrare ac, forta strivire tablete.
– industria amabalejelor: forta dezlipire, rezistenta cutii la compresiune, testare indoire.

Dinamometre compacte (cu traductor de forta integrat)

Sunt folosite in general la forte mici pana la 1000 N, dar exista si modele pana la 10.000 N (Mark-10).

Dinamometrele compacte din gama Adexx sunt digitale, mecanice cu ceas si mecanice cu arc.

Dinamometru digital

Este cel mai precis din gama modelelor compacte si ofera si alte optiuni precum memorare si/sau salvare date, functie “datalogger”, mai multe unitati de masura, rotire ecran in functie de aplicatie. Programele de salvare date ce sunt incluse sau optionale pot salva valori tabelar sau in forme mai complexe cu grafic si variante de analiza.

Dinamometru mecanic cu ceas

Folosit de asemenea pentru aplicatii simple de masurare forte sau cantarire, ce nu necesita o precizie foarte ridicata. Dinamometrele cu ceas pot de asemenea indica forta maxima. La unele dinamometre acul ramane fixat pe valoare fiind nevoie de aducere la zero printr-un buton, iar la alte modele de dinamometre exista un ac secundar ce ramane fixat pe valoarea maxima.

Dinamometru mecanic cu arc

Folosit pentru aplicatii simple de masurare forte sau cantarire, ce nu necesita o precizie foarte ridicata. Unele modele au inel ce indica maximul (ramane pe valoare dupa masuratoare).

Dinamometru cu traductor extern

Este folosit in aplicatii cu forte mari, in care modul de fixare mai simplu al traductorului ajuta, sau in aplicatii cu restrictii de spatiu. In acest caz, se monteaza traductorul in spatiul destinat masuratorilor, el fiind conectat prin cablu la un indicatorul digital care afiseaza forta. Eroarea toatala in acest caz se insumeaza.
Adexx livreaza unele produse in forma standard ca dinamometru cu traductor extern, iar in majoritatea cazurilor ele sunt livrate individual ca traductor de forta si indicator digital.

Se prefera in general livrarea separata, deoarece se poate alege mai usor combinatia optima intre forma constructiva a traductorului si nivelul de precizie si complexitate al indicatorului digital.
Majoritatea traductoarelor de forta sunt proiectate sa functioneze atat la tractiune cat si la compresiune. O parte mai mica sunt dedicate fie doar testelor de compresiune, fie doar pentru tractiune/cantarire.

Traductoarele de forta pentru tractiune/compresiune pot fi in diverse forme constructive: “Z”, “S”, forma paralelipedica, cilindrica, selectia facandu-se pe criterii ce tin de forma, gabarit si precizie.

Un avantaj al folosirii traductoarelor + indicator ca sisteme mai poate fi bazat pe criterii economice. Cele mai multe indicatoare din gama Adexx pot fi conectate si recunosc automat traductoarele. Astfel ca se pot achizitiona mai multe traductoare si doar un singur indicator digital.

Pentru testele ce implica o anumita viteza, viteza constanta sau in care este nevoie de cicluri repetitive, oprire la o forta, etc., se vor folosi standurile de testare manuale sau motorizate.

© Adexx Industry. Articol publicat pe www.adexx.ro in data de 12.03.2017. Orice preluare partiala sau integrala a continutului se poate face doar cu citarea sursei si cu link catre pagina acestui articol.

/ Despre Produse

Share the Post

About the Author