Dinamometru | Instrument nelipsit in mediul industrial
Masurarea fortei cu un dinamometru poate spune foarte multe despre comportamentul si performanta unui produs.
Ce este un dinamometru?
Dinamometrul reprezinta o solutie pentru teste specifice sau o poate fi de asemenea o componenta dintr-un sistem de testare mai complex. Poate fi portabil sau integrat intr-un stand de testare manual sau motorizat. Capacitatile sale il fac simplu de utilizat pentru testele manuale, dar suficient de sofisticat pentru a fi integrat cu un soft de colectare a datelor. Aceste instrumente sunt frecvent folosite in cercetare, controlul calitatii si in mediile de productie.
De ce se masoara forta?
Masurarea fortei de compresiune sau de tractiune ofera o multitudine de informatii importante in multe industrii, de exemplu, forta de deschidere a unei pungi sigilate sau forta de extensie a unui arc. Informatiile despre forta fac posibila cuantificarea calitatii materialelor sau a produselor finite.
Testarea fortei previne reparatiile costisitoare si, in general, nemultumirile clientilor.
Dinamometrele pot fi mecanice sau digitale.
Cum functioneaza un dinamometru mecanic?
Dinamometrul mecanic poate fi cu arc sau cu ceas.
Dinamometrul cu arc este mai simplu, indicatorul deplasandu-se pe scala in functie de forta aplicata pe arc.
Dinamometrul cu ceas sau cu cadran, are la baza tot un arc, dar in plus deplasarea axiala a tijei este transformata in rotatie a acului indicator situat pe cadran.
Cum functioneaza un dinamometru digital?
In centrul instrumentului este o celula de incarcare, care inregistreaza variatiile de forta, coreland astfel forta aplicata cu un semnal electric. Acest semnal este transformat intr-un semnal digital, prelucrat mai departe de un microprocesor si transformat in unitati de masura afisate pe un LCD. Aceasta celula este protejata de o carcasa metalica robusta. Atasat este un ax cu un capat filetat pentru diferite atasamente, cum ar fi carlige, discuri compresiune sau gripuri speciale.
Selectarea unui dinamometru cu capacitate corespunzatoare
Dinamometrele sunt disponibile intr-o gama vasta de capacitati, pentru aplicatii dintre cele mai variate.
De exemplu, unui producator de fir textil ii trebuie sa masoare 10N de forta, in timp ce unui producator de cablaje ii trebuie 1000N.
La orice aplicatie este necesar un instrument de masurat cat mai apropiat ca si capacitate de forta maxima asteptata, evitandu-se astfel aparitia erorilor.
Un instrument de masurare a fortei trebuie utilizat intre 10% si 100% din capacitatea sa, pentru acuratete si marja de siguranta.
Selectarea unui dinamometru potrivit
Ultimele versiuni de dinamometre digitale au acum o serie de functii care in trecut erau lasate in seama unor masinarii mult mai complexe. De exemplu, pot fi configurate limite superioare si inferioare si indicatori sau tonuri de alerta. Depasirea unui punct setat poate declansa o alarma, iar intreg dispozitivul poate fi conectat la un calculator.
Pe langa colectarea fortei maxime, poate fi necesara colectarea continua a datelor pentru a face mai multe analize. Portul USB poate fi folosit pentru a conecta instrumentul la un calculator, datele putand fi analizate si ulterior.
Memorarea datelor ofera utilizatorilor posibilitatea de a inregistra valorile unui test pentru a fi descarcate ulterior, o functie foarte utila atunci cand masuratorile sunt realizate la distanta, departe de un calculator.
Pentru testele mai speciale, care necesita capturarea continua de date la viteza mare sau colectarea datelor pe o perioada mai mare de timp, exista de asemenea functii speciale.
Activarea hands-free, stocarea datelor si afisarea de la zero, pot fi declansate automat in cazul detectarii ruperii, de exemplu. In mediile cu volum mare, utilizarea improprie sau interventia neautorizata pot fi prevenite prin folosirea unei parole.
Calibrarea dinamometrelor
Dinamometrele sunt calibrate fie utilizand greutati etalon fie traductoare de forta de precizie, cu indicator digital. Pentru instrumentele cu capacitate de pana la 500 N, greutatile sunt potrivite. Pentru capacitati mai mari de 500 N, traductoarele de forta etalon sunt folosite pe scara mai larga.
Intervalul de calibrare recomandat este de un an, cu toate acestea, verificarile trebuie efectuate frecvent, mai ales daca dispozitivul nu a fost folosit o perioada sau a fost suprasolicitat. Suprasolicitarea nu va afecta intotdeauna celula de sarcina, intrucat aceasta e protejata pana la 150% din capacitatea sa.
© Adexx Industry. Articol publicat pe www.adexx.ro in data de 29.05.2018. Orice preluare partiala sau integrala a continutului se poate face doar cu citarea sursei si cu link catre pagina acestui articol.
Comments
Comments are closed.